Thursday 28 May 2015

Óriások találkozása a Bartók Béla Emlékházban

/ 2015.05.21., csütörtök 16:10 /
 
Dallamok és kultúrák találkozása: ebben ragadható meg a Bartók Béla Emlékház péntek esti komolyzenei koncertje, amelyet a 20-ik század két kiemelkedő zeneszerzőjének, Bartók Béla és Ahmed Adnan Saygun közös munkásságának szentelnek. "A népzenegyűjtés ikonjainak 1936-os egymásra találása hatalmas lendületet adott a magyar és török művészeti és kulturális párbeszédnek, a koncert ez előtt kíván tisztelegni" – mondta el a Válasz-hu-nak a hangverseny egyik előadóművésze, Tulu Icözü mezzoszoprán török énekesnő, aki Király Csaba, Liszt-díjas zongora- és orgonaművésszel közösen lép majd fel.
Király Csaba és Tulu Icözü
"A Bartók és Saygun találkozások koncert egy programsorozat része azzal a céllal, hogy bemutassuk a két alkotó együttes gyűjtésének eredményeit, kapcsolatuknak a két kultúrára gyakorolt fontosságát – mondta a 37 éves művésznő, aki egyben a hangverseny ötletgazdája is. Így esett a választása Király Csabára, a Bartók Emlékház igazgatójára, mert  - mint fogalmazott – ezt a koncertet csak egy olyan helyszínen érdemes megrendezni, ahol Bartók szelleme él. Tulu Icözü, aki 1990-ben zeneakadémiai hallgatóként személyesen találkozott Saygunnal, 2003-ban kezdte meg tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián, és ekkor kezdett komolyabban foglalkozni Bartók munkásságával.
"Mesterem, Gulyás Dénes adott először kezembe magyar népdalokat, amiket eleinte nagyon nehéz volt megérteni, de a magyar táj, az emberek és a kultúra fokozatos megismerésével teljesen magamévá tettem és megszerettem őket" – mondta a 13 éve Magyarországon elő operaénekesnő. Tulu Icözü kiemelkedően fontosnak tarja a két zeneszerző együttműködését, amely a népzenének a klasszikus zenével történő egymásra találásában öltött testet. Bartók és Saygun közös munkássága az 1936-ban Anatóliában közösen véghezvitt gyűjtésük művészi és kulturális visszhangjai a Törökország és Magyarország közötti kétoldalú, kulturális és művészi párbeszéd fejlődését, valamint e kapcsolatok jövőbeni jelentőségének fontosságát hangsúlyozzák.
A programon a két neves zeneszerző alkotásai mellett Cemal Reşit Rey, Aydın Karlıbel török zeneszerzők művei lesznek hallhatók, a legizgalmasabb részt pedig a végére tartogatják: Király Csaba Bartók stílusában életre hívott improvizációját követően Içözü és a zongoraművész közösen improvizálnak majd egy török témára.
A koncert expedíció Bartók és Saygun zenei világába, egyben élő példa együttműködésük jelentőségére, s nem utolsósorban kortárs komolyzenei reflexió, amelynek folytatását 2016-ra tervezik.
http://valasz.hu/kultura/oriasok-talalkozasa-a-bartok-emlekhazban-112843

No comments:

Post a Comment