Thursday 28 May 2015

19.05.2015

Paylaş:
Budapeşte’de özel bir gece
I. Bartók & Saygun Buluşmaları





20. yüzyıl bestecilerimiz Béla Bartók ve A. Adnan Saygun’un halk müziğinin klasik müzikle buluşması ve yaygınlaştırılması yönünde birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalar, bestecilerin yarattıkları eserler ve beraberce Anadolu’da yaptıkları araştırmaların sanatsal ve kültürel yansımaları; Türkiye ve Macaristan arasındaki ikili kültürel ve sanatsal diyalogun gelişmesi ve bu ilişkilerin geleceğe taşınması yönündeki önemini ve güncelliğini korumaktadır.

Béla Bartók ve A. Adnan Saygun ilişkisinin günümüz toplumlararası sanat ve kültür dünyasında yaşatılması ve bu ilişkinin geleceğe taşınması amacıyla 22 Mayıs 2015 Cuma akşamı saat 7’de, Budapeşte’deki Béla Bartók Anı Evi’nde Bartók ve Saygun Buluşmaları’nın ilki gerçekleştirilecek.

Budapeşte’de yaşayan mezzo-soprano sanatçımız Tulu İçözü ile Béla Bartók Anı Evi’nin müdürü, değerli piyanist, org sanatçısı, müzisyen ve eğitmen Csaba Király, bu özel gecede Bartók, Saygun, Cemal Reşit Rey ve Aydın Karlıbel’den eserler seslendirecek.

Türkiye ve Macaristan klasik müzik camiasında çalışmalarıyla yakından tanınan müzikolog, araştırmacı, yazar Dr. János Sipos’un açılış konuşmasını gerçekleştireceği gecenin detaylı konser programı aşağıdaki gibidir.

KONSER PROGRAMI
Melodical Responses – Melodik Yansımalar

Béla Bartók: Sekiz Macar halk şarkısından bölümler
No. 1 - Adagio / No. 2 - Andante / No. 3 - Allegretto
Ahmet Adnan Saygun: 10 Halk Türküsü Op. 41’den bölümler
Nazlı Osman / Güvercin / Mavilim
Béla Bartók: Bulgar Ritminde 6 Dans (piyano solo)
Cemal Reşit Rey: Köroğlu
Ahmet Adnan Saygun: Yunus Emre Oratoryosu’ndan Alto Arya
Király Csaba: Bartók stílinde piyanoda emprovizasyon
Aydın Karlıbel: Serenler, Serenler
Béla Bartók: Transilvanya’da Bir Akşam
Tulu Içözü - Csaba Király: Bir Türk Motifi’ne Şan-Piyano Emprovizasyonu


 
Tulu İçözü (mezzo-soprano)
1978’de İstanbul’da doğan mezzo-soprano Tulu İçözü, 1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Bölümü’nde, keman öğrencisi olarak tam zamanlı eğitim almaya başlamış, ilk şan derslerini bas sanatçısı Ayhan Baran’dan almış, 15 yaşındayken mezzo-soprano olarak Prof. Mesut İktu şan sınıfı öğrencileri arasına girmiştir. 3 yıllık lise eğitimini de kapsayan 7 yıllık şan bölümü eğitimini 2001’de bitirerek, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olmuştur. Prof. Mesut İktu ile yüksek lisans programı kapsamında Lied Yorumu ve Stil Bilgisi öğrenimi gören İçözü, ünlü Macar soprano Éva Marton ve İngiliz kontrtenor Nicholas Clapton’un yanı sıra, tenor Boldizsár Keönch, koloratur-soprano Magda Nádor ve soprano Krisztina Laki’nin çalışma atölyelerinde aktif katılımcı olarak bulunmuştur.

1999-2004 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde görev alan sanatçı, 2003’te Ferenc Liszt Müzik Akademisi’ne kabul edilmiştir. 2005’te Giovanni Cantanti Lirici ve Pavorotti Yarışmalarının birincisi tenor, Prof. Gulyás Dénes’in öğrencisi olarak Opera Ana Sanat Dalı’nda Full-Time statüsünde ihtisas yapmaya ve akademi diplomasını edinmeye hak kazanmıştır.

2003’ten beri Macaristan’ın Budapeşte kentinde yaşayan sanatçı, geçtiğimiz 12 yıl süresince: International Merlin Theatre, Trafó House of Contemporary Art, Liszt Museum Chamber Hall, French Institute, Bartók Memorial House, Hungarian Radio Marble Hall ve MÜPA- Palace of Arts – Glass Hall başta olmak üzere Macaristan ve Budapeşte’nin seçkin Tiyatro ve konser salonlarında konser ve performanslar sergilemiştir.

2013 Ağustos ayında (Macar) Szervánszky Quartet eşliğinde Apollon Tapınağı’nda Türkiye seyircisiyle buluşmak ve “Gün Batımı” konseri vermek üzere 13. Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nden davet almış; 2014’te Trafó, Modern Sanatlar Merkezi’nde (Budapeşte) ParaDOGMA “Köztes Tér” adlı eserle Otizm tanısı konanların yanı sıra, bedensel ve diğer zihinsel engelli şahıslara müzik ve dans terapisi uygulamıştır. Mart 2014’te Macaristan’ın Prima ödüllü yaylı sazlar dörtlüsü Accord Quartet eşliğinde Budapeşte’de konser veren sanatçı, 2016’da Budapeşte’nin yanı sıra, Paris ve Viyana şehirlerinde gerçekleştirilmesi beklenen solo konser ve performanslarıyla çalışmalarına soluksuz devam edecektir.

















Csaba Király (piyano)

1965 yılında doğan Macar piyanist, Ferenc Liszt Müzik Akademisi’nin org ve piyano bölümlerinden solist sanatçı olarak olmuştur. Öğrenim yılları boyunca kendi yaş grubunda açılan tüm ulusal yarışmalarda birincilik ödülüne layık görülen Király, sahip olduğu özel yetenek sayesinde adını duyurmuştur. Macaristan’daki konserlerinin yanı sıra neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde konserler vermiş; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Güney Kore, Mısır ve Hindistan büyük başarılara imza atmıştır. Sanatçının repertuvarı Barok’tan Çağdaş’a geniş bir müzik yelpazesine sahiptir. Bach, Beethoven, Liszt ve Bartók’un solo eserlerinin yanı sıra, modern eserler de konser programlarında göze çarpan bir rol oynar.

Doğaçlama repertuvarının karakteristik bir açısıdır. Sanatçı temel doğaçlama bilgisini müzik öğretmeni Maria Apagyi’den Komlo’da aktif katılımcı olarak yer aldığı Artistik Çalışma Atölyesi’nde edinmiştir. Yaptığı sayısız uyarlama Csaba Király’ın müziğe besteci yönüyle de yaklaştığının göstergesidir. Kendisi Macaristan, Batı Avrupa Ülkeleri, Japonya, Çin, Güney Kore ve Amerika’da çalınmak üzere kayda değer sayıda org transkripsyonu yazmış, koral ve orkestral çalışmalarda bulunmuştur. Csaba Király, yaratıcı çalışmalarında zorlu hedeflere ilgi duymuş, enerjisini bu hedeflerden almıştır.

Liszt ve Bach’ın org için yazılmış tüm eserlerini, Mozart, Beethoven ve Schubert’in piyano sonatlarını ve Béla Bartók’un tüm piyano eserlerini defalarca çalmıştır. 2001 yılından beri 100 konser gerçekleştiren Király, son yıllarda konser repertuvarına Liszt’in tüm piyano eserlerini de eklenmiştir. Sanatçının Liszt, Piyano-Org albümü Macaristan’da 2001 yılının Klasik CD’si olarak seçilmiş ve Gramofon ödülü almıştır. 2003’te çalışmalarından ötürü Ferenc Liszt ödülüne layık görülmüştür. 2005’te Ferenc Liszt anısına kendisinin de juri üyesi olarak yer aldığı I. Pécs Uluslararası Piyano Yarışması’nı düzenlemiştir. 2004’te genel sekreter seçildiği Ferenc Liszt Derneği’nin 2013’te Başkanı olmuştur.

Sanatçı yıllar boyunca Budapeşte, Ferenc Liszt Müzik Akademisi’nde piyano hocası olarak eğitim vermiştir. 1997-1998 yılları arasında Güney Kore, Taegu-Hyosung Üniversitesi’nde misafir org hocası olarak bulunan Király, 2002’den beri Piyano Bölümü’nün Başkanı olduğu Pécs Üniversitesi, Müzikal ve Görsel Sanatlar Fakültesi, Müzik Enstitüsü’nün piyano ve org bölümlerinde profesör olarak eğitmenliğini sürdürmektedir. Király 2014 yılından beri Budapeşte, Béla Bartók Anı Evi’nin müdürüdür.

No comments:

Post a Comment